dinsdag 30 juni 2015

Zelf yoghurtijs maken

Yoghurtijs ben ik zelf dol op, ik ontdekte het een paar jaar geleden toen "frozen yoghurt" populair werd. Ik ben toen ook regelmatig yoghurtijs uit de supermarkt gaan halen, van het merk Arla. Als we naar de ingrediënten kijken van dit product, lijkt het op het eerste gezicht niet zo ongezond. De meeste ingrediënten zijn biologisch, er staan geen e-nummers op de verpakking, waardoor het allemaal minder slecht lijkt dan het is.

De ingrediënten van Arla yoghurtijs:
54% volle yoghurt*, 19% aardbei*, rietsuiker*, slagroom*, tarwestroop*, weipoeder*, kipeigeel*, stabilisatoren: guarpitmeel en johannesbroodpitmeel. *Biologisch

Weipoeder: Weipoeder is een soort gedroogd overblijfsel van het vocht dat wordt gebruikt bij het bereiden van kaas. Dit overblijfsel bestaat uit eiwitten. Geïsoleerde eiwitten zijn niet zo goed voor ons lichaam, doordat ze uit het oorspronkelijke product gefilterd zijn, worden ze minder goed verteerbaar. Zolang je ze binnenkrijgt met de oorspronkelijke voeding is dit geen probleem. De hoeveelheid zal in dit product wel meevallen, want het ingrediënt staat ongeveer als laatst in de lijst, maar toch is het advies het te vermijden.

Stabilisatoren: Guarpitmeel, ookwel e412, is afkomstig van een peulvrucht. Bijwerkingen die bekend zijn: misselijkheid, allergieën, eczeem, verminderde opname mineralen en vitaminen, buikkrampen. Voor johannesbroodpitmeel geldt hetzelfde. Alhoewel voor beide additieven de bijwerkingen niet 100% zeker zijn, is het toch aan te bevelen deze ingrediënten wanneer het kan te vermijden.

Genoeg over de ingrediënten, terug naar het ijs. Ik heb al twee keer geprobeerd yoghurtijs te maken met vers fruit, yoghurt, slagroom en suiker. Ik heb de methode toegepast waarbij je dit alles mixt, in de vriezer stopt en regelmatig even met een vork doorheen gaat, om ijskristallen te voorkomen. Óf ik vergat het te doen en als ik het wel deed, duurde het veel te lang totdat deze massa zich tot ijs vormde, waardoor ik er alsnog mee stopte. 

Nou koop ik af en toe bevroren fruit en doe dit in de oven om het vervolgens over de ijs heen te doen: ijs met warm fruit. Gisteren kwam ik op het idee om nog een keer yoghurtijs te maken. Het is op deze manier veel simpeler, je hoeft niet te wachten en je bent waarschijnlijk binnen 2 minuten klaar inclusief het schoonmaken. Ik gebruikte een keukenmachine, maar met een staafmixer moet het ook prima kunnen.

Het recept
2 doosjes bevroren fruit
4 el honing
500 gram Griekse yoghurt

1. Doe alle ingrediënten in het keukenapparaat en mix alles tot 1 geheel. Even proeven en indien nodig wat extra honing toevoegen.2. Klaar is je yoghurtijs! Als je dit nog net iets te vloeibaar vindt, kan je hem nu wel even in de vriezer doen. IJskristallen zullen zich in die korte periode niet vormen. Op onderstaande foto is die wat vloeibaarder, omdat ik niet direct ben gaan eten.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: