maandag 20 juli 2015

Yaprak sarması (gevulde wijnbladeren met kruidig gehakt)

Yaprak sarması is een gerecht (of eigenlijk meer een hapje) dat vaak wordt klaargemaakt voor Turkse feestjes. Echt iedereen lust het en het is zo op! Het klaarmaken ervan draait om de vulling en het oprollen, als het oprollen snel gaat, is de pan ook snel vol! De vulling zelf hoef je namelijk niet voor te bakken, dit gebeurt later als alle wijnbladeren zijn opgerold. 

Je kan de wijnbladeren vullen met twee soorten vullingen: een gehaktmengsel met rijst of een mengsel op basis van rijst en kruiden (zeytinyağlı yaprak sarması). Zelf prefereer ik het gehakttype, maar ik zal binnenkort ook een post plaatsen van zeytinyağlı yaprak sarması.

Bij mijn ouders in de tuin hebben we een druivenplant, zelf gebruik ik de bladeren hiervan, maar als je deze mogelijkheid niet hebt, kan je ook voorverpakte bladeren kopen bij de Turkse supermarkt. Deze zijn in plastic of verpakt in een glazen pot verkrijgbaar. Spoel de bladeren goed af voor gebruik en week ze in heet water. Als je ze vers kan krijgen, is dit wel lekkerder! Kook ze dan ook even voor. Door de grote hoeveelheid in de tuin, reken ik nooit voor hoeveel ik nodig heb, maar ik zou wel rekening houden met ongeveer 100 stuks voor deze vulling. Met de plastic verpakkingen en potjes is het vaak wel gokken, omdat niet alle bladeren er altijd even mooi uit komen, dus ik zou wel iets boven dit aantal kopen.


Het recept is voldoende voor 1 grote pan en 1 middelgrote pan. Ik maak dit meestal met mijn moeder, vandaar dat we meteen een grote hoeveelheid maken. Doe je het alleen of wil je gewoon minder, dan kan je het recept halveren. Naar wens kan je het pittig of minder pittig maken.


Ingrediënten
1 kilo gehakt
4 theeglazen rijst
4 uien
4 tomaten
1 bosje platte peterselie
3 el peperpuree
olijfolie
2 tl zwarte peper
2 tl pul biber
zout

Het recept 


De vulling1. Was de rijst en doe het in een grote bak.
2. Hak de peterselie fijn en doe deze ook bij de rijst.
3. Doe ook het gehakt erbij.





4. Doe de peperpuree, de kruiden, het zout en de olijfolie erbij. Hak de uien fijn en rasp de tomaten. Voeg zoveel olijfolie toe tot het een mooi geheel wordt, niet te pappig, maar ook niet te droog. Gewoon een beetje proeven.


5. Meng dit geheel goed en klaar is je vulling.
Het oprollen
1. Haal het steeltje van het blad af. En leg hem met de aderen naar boven toe.

2. Leg er wat van het mengsel op.





3. Vouw het uiteinde (kant met steeltje) over het mengsel heen en vouw de uiteindes hier weer overheen. Rol de sarma strak op (hiermee voorkom je dat ze straks tijdens het koken te los worden).




Koken
Vaak wordt de onderkant van de pan belegd met wijnbladeren tegen aanbranden (gebruik de bladeren waar je niks aan hebt). Vul de pan met je bladeren, dit hoeft absoluut niet netjes, ik leg ze er gewoon ongeordend in, in plaats van strak op elkaar. Kook een ruime hoeveelheid water in de waterkoker en doe dit in de pan, tot ongeveer 1 laag sarma's bovenin nog vrij zijn. Kook de sarma's tot ze zacht zijn (even proeven na 40 minuten). 

Afiyet olsun!





Geen opmerkingen: