vrijdag 10 april 2015

Gekruide linzensoep / Terbiyeli kirmizi mercimek çorbası

Terbiyeli kirmizi mercimek çorbası

Deze linzensoep is een variant op de standaard Turkse linzensoep, die meestal bereid wordt met tomatenpuree en/of peperpuree en vaak nog een bouillonblokje. De bouillonblokjes zitten vaak vol met smaakversterkers, deze laten we net zoals de tomatenpuree en peperpuree weg in dit recept.


Ingrediënten:
Een glas rode linzen (200 ml/125g)
1 ui
1 aardappel
1 wortel


3 el roomboter
zwarte peper
zout


Ingrediënten om door de soep te mixen:

4 el volle yoghurt
1 citroen
1 eidooier

Kruiden voor over de soep:
roomboter
rode pepervlokken (pul biber)
gedroogde munt




Begin met het snijden van de ui, wortel en aardappel in kleine blokjes.
Smelt de roomboter in de pan en doe de ui, wortel en aardappel erbij. Bak dit voor ongeveer 3 minuten.


Was ondertussen de linzen grondig totdat het water wat er vanaf komt helder is.
Doe de linzen in de pan en voeg zwarte peper toe naar smaak en bak dit ook kort mee.
Voeg vervolgens 1,5 liter gekookt water en zout toe en kook de linzen tot ze zacht zijn. Hierna kan je de staafmixer in de soep zetten.Doe in een kommetje de eidooier, het sap van 1 citroen en 4 el volle yoghurt. Mix dit met een vork en doe het bij de soep. Breng de soep opnieuw aan de kook.

Voor de soepgarnering doe je in een steelpan een eetlepel roomboter, pul biber (rode pepervlokken) en gedroogde munt. Pul biber is verkrijgbaar bij Turkse winkels. Dit geheel verhit je in de steelpan en mag best wat verkleuren. 

Dit mengsel verdeel je vervolgens over de soep.




Afiyet olsun!